Locatie

Sloterplas, Amsterdam Osdorp
(Meer en Vaart)

omschrijving

Paviljoen voor drie restaurants

opdrachtgever

ING Vastgoed, Den Haag

ALZIJDIG SCULPTUUR

 

Stadsdeel Osdorp en de Sloterplas maken deel uit van Van Eesteren’s Algemeen Uitbreidingsplan uit de jaren ’50, dat getypeerd wordt door een orthogonale opzet met veel groen en water. De Sloterplas is van oudsher het recreatieve hart van Nieuw West, dat met het opgewaardeerde Winkelcentrum Osdorp en theater De Meervaart een belangrijke centrumfunctie vervult.

Het paviljoen, gelegen op een klein schiereiland aan de westzijde van de Sloterplas, huisvest drie verschillende horecavoorzieningen. Door haar vormgeving voegt het zich naar de omgeving; tegelijk wijkt het sterk af van de strakke rechte blokken in de buurt. De zwierige vorm refereert aan de zeilen van een boot.
Organisatorische uitdaging lag in het gegeven dat drie verschillende restaurants buren zijn. Alleen de centrale voorzieningen zoals opslag en afvoer afval, worden gedeeld. 

 

Voor ieder van de restaurants is een maximaal uitzicht op het water gecreëerd én een uitnodigend karakter naar de straatzijde.

De drie restaurants contrasteren in benadering, richting en ligging, zodat ze elk een eigen identiteit bezitten. Drie vlakken die qua vorm en omvang verschillen, strekken zich in diverse richtingen uit naar het water. Door deze opzet ontstaat niet alleen een grillig geheel van ten opzichte van elkaar verschietende vlakken, maar ook een aantrekkelijke ruimte voor terrassen, een vide en een skybar. Het gebouw kent bovendien geen achterkanten maar slechts een aantrekkelijke buitenzijde. Het laden en lossen is ‘weggestopt’ tussen de diverse volumes, waardoor het gebouw een alzijdige sculptuur blijft.

restaurantverzamelgebouw link_horeca onder een hoge rug
restaurantverzamelgebouw link_sluitstuk sloterplas