Locatie

Katwijk

omschrijving

Zorginstelling voor dementerenden, 116 appartementen met faciliteiten in de duinen

opdrachtgever

DSV Verzrogd Leven

Ontwikkeling

2021-2026

Met zorg in de duinen van Katwijk

Bij het nieuwe gebouw voor DSV Salem , een zorginstelling met christelijke identiteit, staan de kernwaarden centraal: liefde, plezier, samen en vakmanschap. Het geluk en welbevinden van bewoners en medewerkers én de relatie mens en natuur staan centraal. Dat is van belang op deze op deze plek: midden in de uitlopers van het duingebied,, behorend bij Natura 2000. Onze principes voor wonen van ouderen met zorg, voor zowel ouderen met dementie als met somatische problemen die wij eerder vertaald hebben bij Zuidoever in Amsterdam , sluiten hierop naadloos aan.

11 woongroepen van ieder 10 appartementen met gemeenschappelijke voorzieningen zijn, tezamen met één groep voor het hospice, in twee volumes deels geschoven in het duinlandschap. Hiermee woont iedereen zeer dichtbij de fraaie natuur.  In het tussenlid zijn hoofdentree, centraal ontmoetingsplein met restaurant, dagbesteding, een kapper en enkele kantoorvoorzieningen geplaatst.

 

 

 

De woongroepen zij zo georganiseerd dat het mogelijk wordt binnen de groep te ‘dwalen’ waarbij de bewoner allerlei plekken tegenkomt om te verblijven en te ontmoeten. De keuken van ieder groep is centraal in het taalgebied en nodigt uit om mee te helpen of gezellig een borrel te drinken aan de bar erbij. Zuidoever, dat inmiddels drie jaar functioneert, heeft bewezen dat een dergelijke opzet bijdraagt aan het geluk en welbevinden van alle die het gebouw gebruiken en toont een gemiddeld aanzienlijk lagere zorgvraag en verminderd ziekteverzuim bij personeel.

 De ligging in het kwetsbaar duingebied heeft veel invloed op de opzet en de technische uitwerking. Per saldo levert de nieuwbouw een afnamen  aan belasting met CO2 en stikstof ten opzichte van de bestaande situatie. Liefde voor het leven…én voor de natuur.

De locatie: Tussen dorp en duinen

Een gebouw verstopt in de duinen

Begane grond

Eerste verdieping

Doorsneden lichtinval

Entree, restaurant, fysio ruimte