Locatie

Vondellaan-Croesestraat, Utrecht

 
Omschrijving

67 woningen, parkeergarage, kantoorruimte en supermarkt

opdrachtgever

Hopman/Interheem Utrecht

VERDUBBELING VAN RUIMTE

Aan de Vondellaan ligt een kleine en onlogisch gevormde kavel, grenzend aan een drukke doorgangsweg, het Grafisch Lyceum, een kleinschalig wijkje en een rustige straat. De nabijheid van het oude centrum van Utrecht was een reden om hier een zo hoog mogelijke dichtheid te realiseren, waarbij kwaliteit voorop stond. Op deze plek was volgens berekeningen slechts plaats voor 35 woningen. Toch lukte het ons om een bouwblok te ontwikkelen met 67 woningen, zonder aan ruimtelijkheid in te boeten. Daarnaast zijn een supermarkt, Open Universiteit en parkeergarage ondergebracht in een toren op de hoek van de Vondellaan – Croeselaan. De toren met voorzieningen en appartementen vormt een herkenningspunt in de wijk.

Binnenstraat

De grootste uitdaging zat in het woonblok aan de Croesestraat. Hoe verdubbel je het aantal woningen op zo’n smalle bouwplek? De hoogte in was geen optie met het oog op de lage, historische huizen aan de overzijde. Het lukte door het creëren van een binnenstraat (dakstraat) en het ontwikkelen van verschillende woningtypes.

 

 

 

De binnenstraat loopt parallel aan de Croesestraat en vormt het hart van het gebouw. Het verbindt de eengezinswoningen op de begane grond met de maisonnettes en appartementen op de tweede verdieping. Alle entrees van de gelijkvloerse appartementen en de maissonettes liggen aan deze binnenstraat.

De tweelagige maisonettes hebben daarnaast dakterrassen die via loopbruggen bereikbaar zijn. Richting de Vondellaan komt de binnenstraat uit op een ruime, driehoekige daktuin. Zowel de tuin als de (semi)openbare binnenstraat symboliseren de verbinding van de diverse niveaus en vormen de ontworpen ‘leegte’ in het hart van het plan. Ondanks de hoge dichtheid ontstaan zo lucht en ruimte.

Met de Vondellaan is op bijzondere wijze een verdichte stedelijke ruimte ontwikkeld. De zorgvuldige overgangen tussen openbaar en privé, functies onderling en tussen open en gesloten bepalen de woon- en werkkwaliteit.

vondellaan link_eindelijk een luchtstraat die klopt
vondellaan link_romantisch park dankzij wiebelend plankier