Locatie

Amsterdam Buitenveldert

omschrijving

universitair gebouw voor onderwijs en onderzoek, i.s.m Oever Zaaijer

opdrachtgever

Vrije Universiteit (VU) Amsterdam

oplevering

niet gerealiseerd

VERBINDING MAKEN

 

De doelstellingen van de nieuwe campus van de Vrije Universiteit vormen ook het vertrekpunt voor het nieuwe VU universiteitsgebouw. Centraal staat het stimuleren van contact en uitwisseling tussen onderwijsprogramma’s, studenten en docenten uit binnen- en buitenland, tussen campus en stad. Het thema ‘ontmoeting’ speelt dan ook een sleutelrol in de organisatie van het onderwijs- en kantoorgebouw, dat als een collectieve studeerkamer moet functioneren.

Om de stedelijke ruimte letterlijk naar binnen te halen loopt het campusplein, het hart van de nieuwe VU campus, als een stedelijk tapijt naar binnen. De open plint nodigt uit met een kantine, café, bioscoop en kleine winkels. Tegelijkertijd worden activiteiten geëtaleerd in foyer, studielandschap en collegezalen. Bovenin is het gebouw meer gesloten; de vloeren zijn gericht op een aantal atria die licht in het diepe volume brengen. Naar boven toe zijn de vloeren

door brede trappen rond de centrale atria als een helix met elkaar doorverbonden. Rondom een aantal vaste kernen kunnen de vloeren volledig flexibel worden ingericht, zodat het gebouw in de toekomst anders gebruikt kan worden naar de dan geldende wensen en eisen.

De doorlopende routes eindigen op één van de daktuinen, waar in de pauze of na een lange studie- of werkdag ontspannen kan worden in een groene sfeer.