Locatie

Ecuplein, Amsterdam-Osdorp

omschrijving

65 appartementen, 2 penthouses,
parkeergarage en warmtekrachtcentrale

opdrachtgever

Delta roA Amsterdam; SBDN VOF, Beverwijk/Warmenhuizen; Woningstichting Zomers Buiten, Amsterdam

realisatie

1995-1999

MAXIMALE OPENHEID

 

Woontoren Zorro staat in het brandpunt van de twee hoofdassen van nieuwbouwwijk De Aker. De toren is met zijn 54 meter de enige hoogbouw in de wijk, een landmark in de omgeving. Het gebouw telt achttien lagen met 67 koopwoningen. Per bouwlaag zijn vier woningen en bovenop twee penthouses. De begane grond heeft slecht één woning. Eronder en half onder het maaiveld zit een ruime parkeergarage en waterkrachtcentrale voor de hele buurt. Het gebouw staat verhoogd op een centraal plein.

Dominant zwierig

Symbool voor de toren stond de figuur Zorro. Dominant, recht van rug, maar gehuld in een zwierige mantel. De gevelvlakken spiegelen de rondgaande beweging van de omringende bebouwing, terwijl de rechthoekige rug in baksteen het strakke grid van de omringende straten volgt. De woningen zijn ondergeschikt aan de hoofdvorm en het abstracte

 

gevelpatroon, maar hebben desondanks maximale openheid, kwaliteit en optimale bezonning. Alle appartementen liggen op het zuidwesten of zuidoosten.

Sculpturaal

De ramen lopen in een opgaande spiraal om het gebouw naar de zeventiende verdieping. De verdiepingsvloeren worden hiermee aan het zicht onttrokken, waardoor de toren een sculpturaal karakter krijgt. In de appartementen levert dit ramen op iedere hoogte op, voor uitzicht in de verte en voor contact met de wereld beneden.

Vanuit de twee penthouses op de bovenste verdieping heb je bij helder weer uitzicht tot aan de duinen.


zorro link_helix van kozijnen
zorro link_in de hoogte
zorro link_verstild wonen onder de rook van amsterdam
zorro link_zweverig type met cape