Geen gebouw zonder een feestje! Gisteren is de bouwstart van woontoren OurDomain gevierd aan de Wijnhaven in Rotterdam. Charlotte ten Dijke en Bart Mispelblom Beyer werden door ontwikkelaar Stebru geprezen voor het ‘inspirerende ontwerp’. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving) zei te hopen dat de samenwerking met de ontwikkelende partijen navolging krijgt.

Beladen locatie

Het NOS-Journaal interviewde Charlotte over de bijzondere locatie van de 70 meter hoge woontoren, een historisch beladen plek. Het is de enige plek in het centrum van Rotterdam die na de oorlog nooit meer is bebouwd nadat het centrum van de stad in mei 1940 was gebombardeerd door de Duitsers. “Dat vraagt om een bijzonder gebouw”, aldus Charlotte. “Het wordt een baken in de stad met aan alle zijden grote vensters, als het ware een uitkijkpost voor Rotterdam. Het gebouw vertoont daarnaast trekken van de Rotterdamse wederopbouw, met grote kolommen en open plinten. Het ets-patroon in de aluminium gevel refereert aan de chaos van de oorlog.”