Locatie

Laan van Zuid, Rotterdam

omschrijving

498 appartementen (30, 45, 65 m2), collectieve voorzieningen, werkruimtes, parkeergarage, totaal 33.000 m2

opdrachtgever

OWB Stadswonen Kristal, Rotterdam

oplevering

2010 

nominatie

BNA Gebouw van het Jaar 2011 

STUDENTEN & SHORT STAY

 

Cité, op de Kop van Zuid in Rotterdam, is een woongebouw voor studenten en ‘shortstayers’, met collectieve en commerciële voorzieningen, werkunits en parkeergelegenheid. Aan de oorspronkelijke hoeveelheid gewenste woningen is door een slimme indeling van de ruimtes een verdichting van 20% bereikt ten opzichte van het oorspronkelijke programma. Hierdoor werd het mogelijk om binnen de gestelde middelen een rijk gedetailleerde gevel en een riant atrium toe te passen. 

De continuïteit van ruimte is het hoofdthema. Vanuit het atrium ontwikkelt het gebouw zich van werken naar wonen, en van de kleinere woningen in de laagbouw naar grotere woningen in de torens. De meerdere verdiepingen hoge centrale hal vormt een semi-openbare tussenruimte die de stedelijkheid naar binnen haalt en ontmoeting centraal stelt.

Door de diagonale doorzichten, ‘zwevende’ kantoorvolumes en monumentale trappartijen wordt de suggestie van een grote ruimtelijkheid gewekt.

 

Op de begane grond liggen de commerciële voorzieningen. De eerste verdieping functioneert als verdeelniveau naar de werkruimtes, de sportfaciliteiten, de ontmoetingsruimtes en de appartementenblokken.

De speciaal voor dit gebouw ontwikkelde gevel van geprefabriceerde beton, met chroomdioxode voor de groene tint, geeft het gebouw een sculpturaal karakter. Daarnaast suggereert het ontwerp met de verspringende raamlijnen schaalloosheid, opdat de verdiepingshoogten van buiten niet meer zichtbaar zijn en het gebouw in schaal niet conflicteert met de naastgelegen kantoorgebouwen.

cite link_beter wonen op een kluitje
cite link_cite in architecture and culture
cite link_cite wonen en studeren op dezlfde plek
cite link_dynamisch starten op kop van zuid
cite link_gebouw cite is een stad in een stad
cite link_gevouwen atriumdak met maximaal doorzicht
cite link_kunst van het jaar 2010
cite link_stedelijke verdichting
cite link_tussenruimte als strategisch goed

Laan op Zuid

Metro vlak langs Cité

Hoofdtrap in de centrale hal

Functieschema

Route door het gebouw